Διαγωνισμοί – Εκδηλώσεις


Σχολικό Έτος 2021 – 2022


10-03-2022

2022 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 2022

για την ελληνική συμμετοχή στον 33ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (EUCYS 2022)


23-11-2021

Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες …τηρώντας τις αποστάσεις!


30-09-2021

82ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά « Ο ΘΑΛΗΣ», για το σχολικό έτος 2021-2022


29-09-2021

Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας με τίτλο: «Το μέλλον που θέλουμε – Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων»


28-09-2021

1821-2021. Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης.
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος

Η κριτική επιτροπή του 6ου μαθητικού διαγωνισμού που διοργανώνει το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021:

αποφάσισε, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία και κατ’ εξαίρεση για φέτος:

  • την επέκταση του διαγωνισμού για έναν ακόμα χρόνο (2020-2022)
  • τη μετατροπή του σε πανελλαδικό (απευθύνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας)

Επίσης, όπως είχε αναφερθεί και στην αρχική προκήρυξη, θα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού και με τους δύο τρόπους: είτε δια ζώσης είτε με φυσική παρουσία.


22-09-2021

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα: «Καθαρή Ενέργεια στη Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή»

της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το σχολικό έτος 2021-2022


20-09-2021

Βραδιά του Ερευνητή 2021 – Συνομιλήστε ζωντανά με τους ερευνητές! (24/9 – 1/10)

Αν γνώριζες έναν ερευνητή, τι θα τον ρωτούσες;

Η Βραδιά του Ερευνητή 2021 διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το “Chat lab”: σύντομες διαδικτυακές συναντήσεις ερευνητών με το κοινό.

Ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είναι πρόθυμοι να συναντηθούν διαδικτυακά μαζί σας, να απαντήσουν σε ερωτήματα και πιθανούς προβληματισμούς σας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ιατρική, το Περιβάλλον, τις μετακινήσεις στις πόλεις, την Αγροτεχνολογία, την Έξυπνη Γεωργία και ό,τι ακόμη σας απασχολεί γύρω από την επιστήμη!

Οι διαδικτυακές αυτές συζητήσεις θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Chat lab για να δείτε τα προφίλ 30 και πλέον ερευνητών και να κλείσετε ραντεβού με τον ερευνητή που επιθυμείτε! 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για όγδοη συνεχή χρονιά, συνδέεται και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” σε Associated Event και προσκαλούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου σας να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν διαδικτυακά στη Βραδιά του Ερευνητή 2021.

Για μία μόνο μέρα το χρόνο προβάλλεται το ερευνητικό έργο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των Ερευνητικών κέντρων, στην Ελληνική κοινωνία και τον κόσμο.  Για ακόμα μία χρονιά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας στον καιρό την πανδημίας COVID-19 οργανώνεται σε διαδικτυακή βάση.

Η Επιστήμη σας προ(σ)καλεί να γνωρίσετε διαδικτυακά τους Ερευνητές και να χαρείτε τη μαγεία της έρευνας!

Μεταξύ των ερευνητικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, το ενδιαφέρον των μαθητών θα προσελκύσουν πρωτότυπα πειράματα με νανοϋλικά, εφαρμογές laser, μετρήσεις ραδιενέργειας, επιδείξεις ρομπότ, drones, μη καταστρεπτικών τεχνικών, τρισδιάστατων απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, προσομοιώσεων από τη μοριακή μηχανική έως τη ναυσιπλοΐα, καθώς και πρωτότυποι σχεδιασμοί και έργα σε κάθε τομέα της επιστήμης.

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.

Διασυνδεθείτε με το Πολυτεχνείο https://www.ntua.gr/ntuaren/ για να παρακολουθήσετε τη Βραδιά και τα επιτεύγματα της έρευνας.

Όπως κάθε χρονιά, θα διεξαχθούν με ψηφιακή συμμετοχή Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η δική μας απάντηση» για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Διαγωνισμός Αφίσας με θέμα «Η πρόκληση και η ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Οι συμμετοχές θα υποβληθούν σε αντίστοιχες φόρμες στην ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή ΕΜΠ www.ntua.gr/ntuaren.

Θα διεξαχθεί επίσης ο καθιερωμένος Διαγωνισμός Φωτογραφίας στο instagram με θέμα «Green Deal Boost» με hashtag #ntuaren.  

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της επιστήμης!


17-09-2021

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

“Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο” (22 Σεπτεμβρίου).

Την ημέρα αυτή ο Δήμος Θεσ/νίκης θα διοργανώσει συμβολική ποδηλατοπορεία συμπεριλαμβανομένων πατινιών, skateboard, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής και τερματισμό το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ποδηλατοπορεία την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στο Μέγαρο Μουσικής, για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες.


15-09-2021

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «Η θάλασσα που θέλω να έχω!»

με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του. Πάνω στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στόχοι του Διαγωνισμού αυτού είναι:
• Να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό
• Να αναδείξουν το πρόβλημα
• Να προτείνουν λύσεις με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο
• Να αποκτήσουν κριτική σκέψη
• Να συνεργαστούν
• Να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες


15-09-2021

Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα «Μνημεία των χωρών του Ευξείνου Πόντου: Η κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά»

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Α’ και Β’ τάξεων του Λυκείου και θα διεξαχθεί, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ταυτόχρονα, σε όλες τις χώρες του Οργανισμού1
, με το ίδιο θέμα, τις ίδιες προϋποθέσεις, προθεσμία συμμετοχής και διαδικασία επιλογής

Τα πρωτότυπα έργα των μαθητών, σε έντυπη μορφή, θα παραδοθούν από τους ίδιους τους μαθητές στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτούν, μέχρι και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021.


07-09-2021

Επαναστατικός Αγώνας και Τοπική Ιστορία

Μαθητικός Διαγωνισμός «Επαναστατικός Αγώνας και Τοπική Ιστορία. 21 ελληνικοί
τόποι αφηγούνται τη συμμετοχή τους στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας»

Η εργασία είναι μια μικρή έρευνα που σχετίζεται με την τοπική ιστορία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να αναζητήσουν πηγές πληροφοριών για τη συμμετοχή του τόπου τους στην Ελληνική Επανάσταση.


04-09-2021

«Αφίσα για την Ειρήνη»


Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με τίτλο «6α YouSmile Awards»

«Πράξεις και πρωτοβουλίες μαθητών (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο), που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες»


Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής. Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λημματογράφησης

Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό λημματογράφησης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τίτλο: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum και τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας.


Hack the Map: Φανταστικοί Κόσμοι. Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακών Έργων

έχει ως στόχο να αναδείξει σπουδαία ιστορικά τεκμήρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να
παρακινήσει τη νέα γενιά να τα προσεγγίσει δημιουργικά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου. Με έμπνευση περιηγητικούς χάρτες και φανταστικές απεικονίσεις του ελλαδικού χώρου (πόλεων, θαλασσών, ευρύτερων περιοχών) από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα που βρίσκονται στις συλλογές του Ιδρύματος Ωνάση, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς-Ιστορικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων Ιδρυμάτων, μουσείων και βιβλιοθηκών, οι σχολικές ομάδες θα κληθούν να επιλέξουν ένα ή περισσότερα χαρτογραφικά τεκμήρια και να τα συνδέσουν με ιστορικά γεγονότα, μύθους ή φανταστικές διηγήσεις και να δημιουργήσουν και να καταθέσουν τα δικά τους ψηφιακά έργα.09-06-2021

27ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2022

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών/τριών στην
επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Ο Διαγωνισμός Αστρονομίας διεξάγεται τόσο στα Λύκεια όσο και στα Γυμνάσια της χώρας, με
διαφορετικά θέματα. Οι φάσεις του διαγωνισμού είναι τρεις (3) για τα Γυμνάσια και τρεις (3) για τα
Λύκεια. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού που αφορούν στους/στις
μαθητές/τριες Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις
Μαθηματικών και Φυσικής.

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι το Ηλιακό μας Σύστημα, οι Αστέρες, οι Γαλαξίες, το Σύμπαν, η Ουράνια Σφαίρα, τα Τηλεσκόπια, η Διαστημική και οι νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις.

Οι τρεις φάσεις του διαγωνισμού θα είναι ως εξής:

Στην πρώτη (1η ) φάση του διαγωνισμού, μπορούν να λάβουν μέρος όλοι/ες οι μαθητές/τριες Λυκείου και Γυμνασίου. Η 1η φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 9.00-11:00 π.μ. διαδικτυακά (εξ αποστάσεως). Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται και ελέγχονται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.

H δεύτερη (2η) φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (28ης Οκτωβρίου 78, πρώην κτίριο Ματσάγγου) την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 12:00-15:00 το μεσημέρι

Η τρίτη (3η ) φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 26-27 Φεβρουαρίου 2022. Η φάση αυτή αφορά τα παιδιά του Λυκείου και τα αντίστοιχα του Γυμνασίου που θα στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής


15-05-2021

Η δίδυμη γένεση, ο J.S.Bach και η εξέλιξη του σύμπαντος

2.Πρόσκληση_Bach


14-05-2021

Ψηφιακή Ξενάγηση στην Έκθεση της Βουλής “Αντικρύζοντας την Ελευθερία”

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ώρες 19:00-21:00, και
η παρακολούθησή της θα είναι δυνατή με χρήση υπερσυνδέσμου :


07-05-2021

Δύο μαθητικοί διαγωνισμοί ζωγραφικής με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας το 1821»

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης,

στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό

και θέλοντας να ενεργοποιήσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, διοργανώνει δύο μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας το 1821»,

οι οποίοι πλέον τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Οι διαγωνισμοί απευθύνονται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης,

και συγκεκριμένα σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνάσιων και των Λυκείων.

Οι μαθητές καλούνται να εκφραστούν δημιουργικά και μέσα από τα εικαστικά τους έργα

να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους για την Ελληνική Επανάσταση και την παρακαταθήκη της.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το link, όπου μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής είναι το ακόλουθο: https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/drawing/

Σχετικά με τους όρους συμμετοχής μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://thessaloniki.gr/%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-1821/


16-04-2021

Διαγωνισμός Γρίφων, Λογικής και Μαθηματικών


16-04-2021

34ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας – Ολυμπιάδα Χημείας 2021

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.) προκηρύσσει τον 34ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (Π.Μ.Δ.Χ.) το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 σε διαφορετική ώρα έναρξης για κάθε τάξη συμμετεχόντων (ανάλογα με τη σειρά θεμάτων).

Πληροφορίες στο συνημμένο αρχείο


16-04-2021

Αλλαγή του τρόπου και των ημερομηνιών Πανελλ. Μαθητικών Διαγωνισμών Φυσικής Γυμνασίου – Λυκείου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2021


06-04-2021

Πρόσκληση συμμετοχής σε ενημερωτική συνάντηση γονέων: «Ο ποιοτικός χρόνος του γονέα με το παιδί του»

Το 1ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν την διαδικτυακή – ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Ο ποιοτικός χρόνος του γονέα με το παιδί του», στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ενημερωτικών συναντήσεων των γονέων.

Η διαδικτυακή – ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 και ώρες 18:00 – 20:00 μμ μέσω της Ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex και τη στήριξη του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη και με ταυτόχρονη μετάδοση από το κανάλι youtube του Δήμου Θεσσαλονίκης https://www.youtube.com/c/cityofthessaloniki

Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι: α) ο κ. Γεώργιος Κ. Πούλος, εκπαιδευτικός, Συντονιστής των Μαθηματικών Αν. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής με τίτλο εισήγησης: «Ο Σωκράτης μένει πια στο σπίτι».

Στην παρουσίαση θα εξεταστούν οι τρόποι και οι μέθοδοι βελτίωσης της σχέσης γονέων και παιδιών, σε θέματα μάθησης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου στο οικογενειακό περιβάλλον,

β) η κα Μαρία Θεοχαρίδου-Ινεπολόγλου, φιλόλογος – απόφοιτος Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ. με τίτλο εισήγησης: «Τα παιδιά μας, μας χρειάζονται. Πώς όμως;». Κάθε γονιός προβληματίζεται για τον χρόνο που αφιερώνει στα παιδιά του. Είναι αρκετός; Είναι ποιοτικός; Πώς ανταποκρίνεται κάθε παιδί ανάλογα με τον χαρακτήρα του;

Συντονίστρια εκδήλωσης, η κα Αναστασία Τσαβδάρη, εκπαιδευτικός, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου 1ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας.


19-03-2021

5οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας των ΓΕ.Λ. 2021 Κεντρικής Μακεδονίας

Οι Αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 24 Απριλίου 2021 διαδικτυακά, με χρήση της πλατφόρμας WebexTeams

Τα μαθησιακά και παιδαγωγικά οφέλη των Αγώνων Επιχειρηματολογίας ως διδακτικής και διαγωνιστικής πρακτικής υπηρετούν την πεμπτουσία του Δημοκρατικού Σχολείου.

Συνίσταται στη συμβολή τους με ουσιαστικό και βιωματικό τρόπο:
 στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών
 στην αξιοποίηση γνώσεων από μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών και στον εμπλουτισμό τους
 στην άσκηση των μαθητών και μαθητριών στον προσχεδιασμένο προφορικό λόγο και στην αναβάθμιση της ετοιμότητάς τους στην παραγωγή προφορικού λόγου, που συνιστά μία από τις βασικές μακροδεξιότητες λόγου
 στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας στο πλαίσιο ομάδας
 στην ενθάρρυνση της διασχολικής άμιλλας
 στην ανάδειξη του λόγου και αντιλόγου, βάσει επιχειρημάτων, ως θεμελιώδους συστατικού του εποικοδομητικού δημοκρατικού διαλόγου
 στην εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου
 στην ενθάρρυνση των μαθητών και μαθητριών να προβληματιστούν σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και να τοποθετηθούν νηφάλια σε διλημματικές καταστάσεις
 στη συγκρότηση των μαθητών και μαθητριών ως συνειδητοποιημένων και δυναμικών δημοκρατικών πολιτών
 μέσω της διαδικτυακής διεξαγωγής των Αγώνων, στην άσκηση των μαθητών και μαθητριών σε σκληρές/κάθετες και ήπιες ψηφιακές δεξιότητες.


16-03-2021

3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Τρισδιάστατης Σχεδίασης & Εκτύπωσης

Η ερευνητική ομάδα ST3dM του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ.Πρ.: Φ15/146477/Δ2 27/10/2020) προκηρύσσει μαθητικό διαγωνισμό τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης με τίτλο ST3dM2021. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και μαθητές όλων των βαθμίδων.

Βασικό σκοπό του Διαγωνισμού αποτελεί η είσοδος νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός διαθεματικού πλαισίου ένταξής τους.


Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα:
«Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό»

Παρασκευή 05‐03‐2021 και ώρα 17:30 μ.μ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για τους τρόπους αντιμετώπισης και καταπολέμησης του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακά στη διεύθυνση: http://www.streaming.kmaked.eu/

(εναλλακτικά μέσω Youtube στο URL: https://www.youtube.com/watch?v=dU8D_nW3tJQ )

και θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης

https://kmaked.pde.sch.gr/site/ ώστε να είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΑΦΙΣΑ-Ζήσε-χωρίς-Εκφοβισμό-1


03-03-2021

Μαθητικός διαγωνισμός: «Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω ζωή!»

«Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να γίνει πιο απειλητική.

Πώς βιώνουν οι άνθρωποι και τα ζώα την Κλιματική Αλλαγή;

Πώς μας επηρεάζει; Πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε! Πώς θα τα καταφέρουμε;»23-02-2021

Επετειακή Εκδήλωση – 1821

«Από την πλάκα και το κοντύλι στην οθόνη και το πληκτρολόγιο»

Πρόσκληση για συμμετοχή σε επετειακή εκδήλωση

Μορφολογία – είδη εργασιών:

έργα μαθητών και μαθητριών: λογοτεχνικό κείμενο (ποίημα ή πεζό που απαγγέλλεται ή αναγιγνώσκεται), εικαστική δημιουργία, μαγνητοσκοπημένο δραματοποιημένο απόσπασμα, απόσπασμα ταινίας μικρού μήκους, σχολική εφημερίδα, ψηφιοποιημένο λεύκωμα, πολυμεσική εφαρμογή, ιστοσελίδα, ιστολόγιο, μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα εορταστικής εκδήλωσης, ψηφιακή ξενάγηση σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σχετικά με την εκπαίδευση και τον Αγώνα της ανεξαρτησίας, κατασκευή τρισδιάστατου μοντέλου, ηλεκτρονική αφίσα, ψηφιακό κόμικ κ.ά.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί διαδικτυακά το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

ΕΠΕΤΕΙAKH-ΑΦΙΣΑ


18-02-2021

10ος μαθητικός διαγωνισμός φιλοσοφίας

Κανονισμός-Προκήρυξη

Εγκύκλιος

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή στον Διαγωνισμό;

Μπορείς να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα (πάτα εδώ), έπειτα να την εκτυπώσεις και να την παραδώσεις (ή εσύ ή ο/η καθηγητής/καθηγήτριά σου) στον/στην Διευθυντή/ Διευθύντρια του σχολείου σου.

ΑΦΙΣΑ-2021


15-02-2021

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

4ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ»


15-02-2021

31ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Γενικού Λυκείου 2021 – ΕΕΦ


Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Γυμνασίου – Λυκείου Αριστοτέλης 2021 – Επιλογή μαθητών/τριών για τη Διεθνή Ολυμπιάδα


15-02-2021

Διαδικτυακός Διαγωνισμός Συγγραφής “100 χρόνια Μέλισσα”

Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων- 28/01/2021-28/03/2021


11-02-2021

7ος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Ταινίας Μικρού Μήκους (βίντεο) με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σχολ. έτους 2020-2021


10-02-2021

7ος Διαγωνισμός Εκφραστικής-Θεατρικής Ανάγνωσης στα γαλλικά

Για έβδομη χρονιά, η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί διοργανώνει τον 7ο Διαγωνισμό Εκφραστικής-Θεατρικής Ανάγνωσης στα γαλλικά με θέμα “Ιστορίες που μας ταξιδεύουν στο χρόνο, παρελθόν ή μέλλον”,  σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου και 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σωκράτη Τουμπεκτσή, ΠΕ04 και κα Αγγελική  Κοφίδου, ΠΕ05.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες της 6ης τάξης Δημοτικού, όλων των τάξεων του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Επισυνάπτονται: Έγγραφο πρόσκλησης, Οδηγίες και πληροφορίες για τη συμμετοχή, Αφίσα του διαγωνισμού

7ος-Διαγων-Αφίσα04-02-2021

Hack the Map Η Χάρτα του Ρήγα

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακών Έργων για τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή


Bravo Schools-Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο


26-01-2021

18ος ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1821


3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Η παρουσίαση των έργων των ομάδων συμπεριλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες κατασκευής, χρήσης και διδασκαλίας σε αποθετήριο στο github (https://github.com/) και παρουσίαση του έργου στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού (https://openedtech.ellak.gr/robotics2020/) για να μπορούν να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και προσβάσιμα μέσω διαδικτύου από άλλα σχολεία

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

  • Οριστική υποβολή πρότασης έως 01/03/2021
  • Επιλογή προτάσεων για υλοποίηση έως 05/03/2021
  • Οριστική υποβολή υλοποιημένων έργων έως 30 Σεπτεμβρίου 2021
  • Ανακοίνωση έργων που πρώτευσαν ανά κατηγορία 15/10/2021

Τετ 30/12/2020

Εκπαίδευση Mαθητών Λυκείου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN, που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, έχει επιλέξει για το 2021, 6 από τα 23 κράτη-μέλη μεταξύ αυτών την Ελλάδα για να εκπαιδεύσει 24 Έλληνες μαθητές που φοιτούν στις τάξεις Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου (δημόσιου ή ιδιωτικού).

Πρόκειται για το πρόγραμμα HSSIP (= High School Students Internship Programme), το οποίο σκοπεύει να δώσει την δυνατότητα σε νέους μαθητές να εργαστούν οι ίδιοι στο περιβάλλον του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου-CERN.

Το πρόγραμμα προσπαθεί να ενθαρρύνει την περιέργεια των μαθητών Λυκείου για μάθηση και να τους παρακινήσει να αναλάβουν μια σταδιοδρομία στην επιστήμη, τη μηχανική ή άλλο θέμα που σχετίζεται με
την βασική έρευνα. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα με έξι προσκεκλημένες χώρες ετησίως.
Το CERN δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του Λυκείου να εργαστούν στο διεθνές ερευνητικό εργαστηριακό περιβάλλον, με εργαστηριακή εξάσκηση, δικές τους προτάσεις και ιδέες και παρέχει ένα πρόγραμμα πλαισίων για να αναδείξει την έρευνα του CERN και το πρόγραμμα Genève Internationale.

Ημερομηνίες υλοποίησης προγράμματος για την Ελλάδα: 12 Σεπτεμβρίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

 Μαθητές/-τριες Α΄ ή Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου, οι οποίοι έχουν κλείσει τα 16 χρόνια μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021 και μεγαλύτεροι
 Δεν προέρχονται από τις τάξεις των τελειόφοιτων, δηλ. από την Γ΄ Λυκείου, κατά την διάρκεια υποβολής της αίτησης
 Βαθμολογίες πάνω από 18 στην Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία, την σχολική χρονιά 2019-2020 και το Α΄τετράμηνο του 2021, καθώς και μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 18.5
 Πιστοποιημένη γνώση Αγγλικών επιπέδου Lower
 Ελληνική υπηκοότητα, μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα (τουλάχιστον τα τρία τελευταία έτη) και φοίτηση σε Γυμνάσιο-Λύκειο της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια
 Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (μόνο για όσους επιλεγούν)
 Δήλωση συγκατάθεσης των γονέων (μόνο για όσους επιλεγούν)
 Συστατική επιστολή από το σχολείο τους (μπορεί να υποβληθεί και στα ελληνικά)
 Σύντομο σημείωμα στα Αγγλικά, μέχρι 200 λέξεις, όπου οι υποψήφιοι θα καταθέτουν γιατί επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα HSSIP
 Ένα βίντεο 1-2 λεπτών, στα Αγγλικά, που ο κάθε μαθητής/-τρια θα παρουσιάζει τον εαυτό
του και τους λόγους που θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Προθεσμία αιτήσεων συμμετοχής:
Οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών που θα προταθούν από τα σχολεία τους, θα πρέπει να υποβληθούν από τις 30 Μαρτίου 2021 έως 10 Απριλίου 2021, ώρα: 15.00

Κάθε σχολείο μπορεί να προτείνει έναν μόνο μαθητή ή μαθήτρια.

Οι αιτήσεις καταχωρούνται από τον Διευθυντή του σχολείου ή άλλο εξουσιοδοτημένο εκπαιδευτικό του σχολείου, σε συνεργασία με τον προτεινόμενο μαθητή/-τρια, αποκλειστικά από το e-mail του σχολείου. Ο προτεινόμενος μαθητής/-τρια απαντά μόνος του στις ερωτήσεις της αίτησης που αφορούν τους μαθητές και τις παραδίδει στον Διευθυντή του σχολείου για την καταχώρηση.